Kasım
05
Sosyal ağlar arasında satışa yönlendirmede Pinterest öne çıkıyor!

 Sosyal ağlar her geçen gün artan trafiklerinden nasıl para kazanabileceklerinin yollarını arıyor. Bu amaçla Facebook site içerisinde mağazalar üzerinden alışveriş yapabildiği F-commerce‘i hizmete almıştı, ancak istediklerini yapamadığı için sonrasında kapattı.

Üye sayısı 1 milyarın üzerinde olan Facebook ve 200 milyonun üzerinde üyesi olan Twitter’a karşı 2011′de hayat bulan Pinterest, 70 milyon üyeye sahip. Business Insider‘ın bugün yayınladığı habere göre üye sayısındaki farka rağmen sosyal ağlardan e-ticarete yapılan yönlendirmelerin dörtte biri Pinterest’ten üzerinden gidiyor.
Son çeyrekte e-ticaret sitelerinden alışveriş yapanların %28′i Facebook’tan, %23′ünün Pinterest’ten, %22′sinin ise Twitter’dan geldiği belirtilen grafikte Pinterest’in üye sayısı bakımından Facebook’un 10′da 1′i olmasına, Twitter’ın ise 3′te 1′i olmasına rağmen yaklaşık aynı trafiği sağlıyor olması üzerinde durulması gereken konu.
Bu trafiği sağlamasında ki en büyük etken Pinterest’in iyi kurgulanmış modeli. Üyelerin ürünleri Pin’leyerek kendi board’larına ekleyebilmesi, ürün ile ilgili fiyat ve açıklamalara aynı pencerede ulaşıyor olması, Pinterest’in sosyal ağdan daha öte kullanıcıların zevklerini takip edebildiği ürün arama motoru görevini üstlenmesini sağlıyor.
sosyal ticaret satışlar
Addshopers‘in verilerinden hazırlanan raporda 2012′de Facebook %60 ile e-ticaret siteleri için ciddi satış getiren trafik kaynağını oluşturuyor. O zamandan itibaren artan üye sayısına rağmen  yarı yarıya düşen yönlendirme yüzdesi Facebook’un zaman tüneline geçmesi ile açıklamak mümkün. Hatırlayacağınız üzere Facebook zaman tüneline geçince işletmelerin Facebook sayfalarındaki görünürlük 5′te 1 oranında düşmüştü.
Facebook’ta şirketlerin reklamlarla satışa yönlendirmesini de hesaba kattığımızda Pinterest’in e-ticaret için %23′lük satışa yönlendirmeye sahip olması firmaların sosyal ağlardaki yatırımlarını yeniden gözden geçirmesinin önünü açabilir. Grafiğin geleceğini düşündüğümüzde Twitter’ın sosyal ticarette attığı adımların önemini de anlaşılmış oluyor.
Grafikte dikkat çeken bir diğer unsur ise ölümsüz olan e-posta. Her geçen gün spam e-posta sayısı artsa da kişiselleştirmiş e-posta gönderimi, içerik açısından zengin e-posta gönderimi gibi e-posta yatırımlarının artması ile satışa yönlendirme yüzdesinin değişmeden devam ettiğini söyleyebiliriz.
Pinterest’in 2011′de hayat bulup yükseldiği gibi yeni bir site çıkıp, dengeleri değiştirir mi bilinmez ama sosyal ticareti gelecekte önemli bir hesaplama yüzdesi olarak sık sık göreceğiz.

 
Sosyal Medyada Paylaş
Yorumlar
Yorum Ekle
*Ad Soyad :
*Metin :